A Nelson zenekar 2001-ben alakult a Pongó Ottó (“admirális”) által a kelet-magyarországi Tyukodon alapított NELSON R. C. együttes jogutódjaként. Az ezt megelőző években a zenekar trió formációban játszott, Szirota “Ciki” János énekessel majd később Bráder István gitárossal. Filep Aurél basszusgitáros, és Bráder Benedek dobos csatlakozásával zenekarrá alakult  a csapat.

Ciki, István, és Aurél előzőleg az Unicum Plus Band együttesben játszottak és több sikeres albumot készítettek el, melyen több ismert rockzenész is közreműködött (Földes László (Hobo), Somló Tamás, Takáts Tamás).

  Repertoárjukat kezdetben a nyolcvanas évek népszerű külföldi és hazai rock slágerei alkották.
A csapat énekese Szirota Ciki ösztönzésére később saját dalokat kezdtek írni, így elsősorban saját számaikat adják elő koncertjeiken.  Zenéjük a dallamos, lendületes rockzenén alapul de több lírai hangvételű dal is gazdagítja szerzeményeik sorát.  Az elmúlt évek alatt az ország majd minden térségének, számtalan településén felléptek. Gyakran koncerteznek Erdélyben és a Szlovák Felvidéki területeken.  A kezdeti időszakban közös rendezvényeken mint előzenekar játszottak az EDDA, Bikini, P. Mobil, Beatrice, Republic, Hooligans, Tankcsapda, és a Boney M.  együttesek koncertjein.

  2018 őszén, Bráder Benedek dobos az Akela zenekar csapatába igazolt át. Ennek ellenére átmenetileg 2019 március végéig kisegítőként, még ő töltötte be a dobos posztját. Ezt követően 2019 tavaszán Bráder István gitáros is távozott a csapatból és más formációkban folytatja tovább. A távozók helyét Péter Kristóf gitáros és Birtalan Zsolt dobos vette át. 2020 január óta a dobos szerepét Gál Balázs tölti be.

Jelenlegi felállás: