Bráder István

 

Bráder István

Becenév:
Süni
Született:
1966.07.03.

Hangszer:
Gitár, ének

Zenekarai:
Alfa, Nevada, Roxan, Hősök, G -Jam, Cromwell, Unicum Plus Band,  Nelson R.C., Nelson

  Mátészalkán születtem tanulmányaimat is itt végeztem. Első meghatározó zenei élményem az 1970-es évek végén egy általános iskolai rendezvényen volt, ahol a később nagy hírnévnek örvendő Apollo zenekar lépett fel. Ennek tagjai akkor még általános iskolás tanulók voltak, többek között Kovács Zoltán (‘kis Kóku‘) és Homonyik Sándor is. Ekkor már megérett bennem a gondolat, hogy én is így szeretnék zenélni és öcsémmel együtt gitáron kezdtünk tanulni. 1980-ban már megalakítottuk saját zenekarunkat Alfa néven és iskolai rendezvényeken és bálokon is játszottunk.

Később bevonultam katonának, ahol a szolgálat mellett lehetőségem volt a zenélést továbbfolytatni. 1984-ben szereltem le és hamarosan megalakítottuk zenész barátokkal a Nevada együttest ahol már Csernyák Tibor billentyűs is csatlakozott a bandához.

1991-ben Budapestre költöztem és egy Roxan nevű együttesben gitároztam. Későbbiekben megalakítottuk a Hősök nevű zenekart, ami nagy sikerrel működött. Több CD-albumunk jelent meg számtalan koncertet adtunk. Többek között többször léptünk fel a Sziget fesztivál elődjének számító Pepsi Szigeten.

1996-ban Márton Csaba kiválása után hazaköltöztem Mátészalkára. Itt hamarosan folytattam a zenélést és zenész barátokkal köztük Király Istvánnal megalakítottuk a G-Jam nevű zenekart. Egy idő után újabb váltás következett és más zenészekkel a Cromwell nevű csapatban játszottam évekig.

Következett egy új kihívás, felkérést kaptam és az Unicum Plus Band rockzenekarhoz csatlakoztam. Ebben a bandában találkoztam a későbbi Nelson zenekar énekesével Szirota Cikivel és Filep Aurél basszusgitárossal. A Csapat nagy sikerrel játszott sok koncertet és közös munkákban vettünk részt ismert hazai rockzenészekkel (Földes László – ‘Hobó’, Somló Tamás és Takáts Tamás). A zenekar munkásságát évek alatt a több megjelent album is fémjelezi.

A következő zenei állomás már a Nelson R. C. zenekar volt ahova Pongó Ottó billentyűs hívott el játszani. Évekig ebben a formációban zenéltünk majd később Szirota Ciki is csatlakozott a csapathoz. A későbbiekben bővült ki a zenekar 5 tagúra ahol már Filep Aurél basszusgitárossal és a fiammal Bráder Benedekkel egészült ki a mai napig működő Nelson zenekar.

Az elmúlt években több felkérésem volt meghívott zenészként közreműködni, így többek között játszottam a Muri Enikőt és Szirota Jennifert kísérő zenekarokban és évek alatt sok városi zenei rendezvényen. Időközönként közreműködök egy mátészalkai zenei stúdió felkérésre, mint session gitáros.