Bráder István

 

Bráder István

Becenév:
Süni
Született:
1966.07.03.

Hangszer:
Gitár, ének

Zenekarai:
Alfa, Nevada, Roxan, Hősök, G -Jam, Cromwell, Unicum Plus Band,  Nelson R.C., Nelson

  Mátészalkán születtem tanulmányaimat is itt végeztem. Első meghatározó zenei élményem az 1970-es évek végén egy általános iskolai rendezvényen volt, ahol több egymással vetélkedő zenekar lépett fel. Ennek tagjai általános iskolás tanulók voltak, ezek között voltunk öcsémmel mi is a későbbi Alfa zenekar tagjaiként. Ekkor már megérett bennünk a gondolat, hogy zenélni szeretnék és én gitáron öcsém billentyűs hangszereken kezdett aktívan gyakorolni. Nagy hatással volt ránk többek között Kovács Zoltán (‘kis Kóku‘) és Homonyik Sándor is az akkori idők híres Apolló zenekar tagjai. 1980-ban már megalakítottuk saját zenekarunkat Alfa néven és iskolai rendezvényeken és bálokon is játszottunk.

Később bevonultam katonának, ahol a szolgálat mellett lehetőségem volt a zenélést továbbfolytatni. 1984-ben szereltem le és hamarosan megalakítottuk zenész barátokkal a Nevada együttest ahol már Csernyák Tibor billentyűs is csatlakozott a bandához.

1991-ben Budapestre költöztem és egy Roxan nevű együttesben gitároztam. Későbbiekben megalakítottuk a Hősök nevű zenekart, ami nagy sikerrel működött. Több CD-albumunk jelent meg számtalan koncertet adtunk. Többek között többször léptünk fel a Sziget fesztivál elődjének számító Pepsi Szigeten.

1996-ban Márton Csaba kiválása után hazaköltöztem Mátészalkára. Itt hamarosan folytattam a zenélést és zenész barátokkal köztük Király Istvánnal megalakítottuk a G-Jam nevű zenekart. Egy idő után újabb váltás következett és más zenészekkel a Cromwell nevű csapatban játszottam évekig.

Következett egy új kihívás, felkérést kaptam és az Unicum Plus Band rockzenekarhoz csatlakoztam. Ebben a bandában találkoztam a későbbi Nelson zenekar énekesével Szirota Cikivel és Filep Aurél basszusgitárossal. A Csapat nagy sikerrel játszott sok koncertet és közös munkákban vettünk részt ismert hazai rockzenészekkel (Földes László – ‘Hobó’, Somló Tamás és Takáts Tamás). A zenekar munkásságát évek alatt a több megjelent album is fémjelezi.

A következő zenei állomás már a Nelson R. C. zenekar volt ahova Pongó Ottó billentyűs hívott el játszani. Évekig ebben a formációban zenéltünk majd később Szirota Ciki is csatlakozott a csapathoz. A későbbiekben bővült ki a zenekar 5 tagúra ahol már Filep Aurél basszusgitárossal és a fiammal Bráder Benedekkel egészült ki a mai napig működő Nelson zenekar.

Az elmúlt években több felkérésem volt meghívott zenészként közreműködni, így többek között játszottam a Muri Enikőt és Szirota Jennifert kísérő zenekarokban és évek alatt sok városi zenei rendezvényen. Időközönként közreműködök egy mátészalkai zenei stúdió felkérésre, mint session gitáros.